Szybkie dania i przekąski ze sklepu. Co jeść, kiedy nie mamy czasu gotować?

Szybkie dania i przekąski ze sklepu. Co jeść, kiedy nie mamy czasu gotować?

Jak myślicie, jakie są główne obawy osób zastanawiających się nad zmianą sposobu odżywiania na zdrowszy? Czego najbardziej boimy się we wszelkiego rodzaju dietach? Po latach pracy jako dietetyk, ze zdziwieniem zauważam zmianę nastawienia moich pacjentów.  Pytanie: „Ile i jak szybko schudnę?” nie jest już tym padającym najczęściej. Wątpliwości dotyczą w coraz większym stopniu czasochłonności całego procesu odchudzania. Podczas wizyt w gabinecie powracają dwa pytania, dwie główne wątpliwości: „ Czy to będzie wymagało godzin spędzonych w kuchni?” i „ Czy na pewno dam radę?” 

Czas na odchudzanie

To czas stał się teraz dla wszystkich wyznacznikiem prawdopodobieństwa osiągnięcia celu. Trudno z tym argumentem dyskutować – każda minuta jest obecnie na wagę złota. Mimo że cześć z nas lubi gotować, większość chce jednak ograniczyć czas spędzony na przygotowywaniu posiłków do minimum. Dziś postaram się wam powiedzieć jakich produktów i półproduktów, które wesprą nas w trzymaniu diety, warto szukać na sklepowych półkach.

Szybkie dania i przekąski ze sklepu

Rozpisując diety staram się wziąć wszystkie czynniki pod uwagę – to jakie są możliwości, umiejętności, preferencje konkretnego pacjenta. Czasem jednak zdarzają się wyjazdy, dłuższe delegacje, dni, kiedy zapomnimy wziąć posiłków z domu, lub kiedy po prostu zaspaliśmy – co wtedy ? Jechać na stacje po hot – doga, do piekarni po drożdżóweczkę czy do zwykłego sklepu po bułkę i serki topione w plastrach. Hmm, zdrowego wyboru to tu raczej nie mieliśmy. Głowa do góry, mamy XXI wiek – oprócz bogatej w różnorakie dodatki do żywności produktów mamy też alternatywy. Musimy tylko nauczyć się czytać etykiety i skład. A czytać przecież każdy potrafi 😉

Produkty i półprodukty, dzięki którym wytrwasz na diecie

Na szczęście markety i mniejsze sklepy a nawet niektóre drogerie wprowadziły i cały czas poszerzają asortyment gotowych posiłków lub produktów, z których możemy skomponować zdrowe, szybkie danie. Od teraz nie ma wymówek! Przed Wami przegląd produktów i oczywiście pomysłów na szybkie dania.

1. OWSIANKI GOTOWE

Pewnie większość z was zapytana o przykład zdrowego śniadania pomyślałaby zapewne o gotowych owsiankach. Nie jestem zwolenniczką kupowania owsianek w kubeczkach ze względu na to, że jest to nieekonomiczne, ale raz na jakiś czas, w chwili kiedy nie mamy nic, czemu nie.

owsianka

Nie oznacza to, że mamy zapomnieć o sprawdzeniu składu. Ze względu na zawartość cukru dodanego – nie kupujemy! Dodatkowo unikajmy takich składników, jak:

  • olej palmowy,
  • syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy,
  • siarkowane owoce suszone,
  • spulchniacze.

Danie szybkie – wystarczy zalać wodą lub ciepłym mlekiem.

2. ZBOŻA EKSPANDOWANE

Tym, którzy są zwolennikami słodkich płatków śniadaniowych – znanych czekoladowych, cynamonowych z pokaźną nutą cukru – polecam zboża ekspandowane.

Co ten termin oznacza? Ekspandowanie, które określane bywa też mianem „puffingu” lub ekstruzji, to rodzaj obróbki ciśnieniowej i termicznej, która powoduje nadmuchanie ziaren i “rozerwanie” – zwielokrotnienie ich objętości. Tak powstaje m.in. popularny i lubiany przez wszystkich popcorn. Nie jest to zestaw idealny, ale dużo zdrowszy niż tradycyjne słodkie płatki śniadaniowe. Także jogurt w ręce, dosypujemy ziaren ekspandowanych, bakalie lub owoce i szybki posiłek gotowy.

3. PASTY WARZYWNE

Możemy je kupić najczęściej w słoiczkach. Swoim składem reprezentują przeróżne warzywa od papryki, cebuli, pomidorów po ogórki, buraczki jak i rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę.

kanapki z pasta warzywną

Świetna forma przemycenia warzyw jako główny składnik kanapki lub jako dodatek. Są smaczne, dobrze doprawione. Oczywiście zasada obowiązuje ta sama – im mniej w składzie podejrzanych rzeczy tym lepiej ! Tak więc potrzebne Wam jeszcze tylko pieczywo z pobliskiej piekarni i posiłek gotowy.

4. MUSY OWOCOWE W TUBKACH, SMOOTHIE GOTOWE, BATONIKI NA BAZIE DAKTYLI

Wchodzimy w sferę drugich śniadań, podwieczorków lub posiłków na już, które od razu można otworzyć i spożyć.

Musy owocowo- zbożowe w tubkach to mieszanki owoców, płatków np. owsianych czy jaglanych, jogurtu jak i również mleczka kokosowe, wiórków, daktyli i wielu, wielu innych. Oczywiście bez dodatku cukru 🙂 Stanowią małą przekąskę – smaczną i zdrową. W sklepach, z reguły w lodówkach przy wejściu (w towarzystwie sałatek, soków owocowych 100% ) znaleźć można smoothie, które w składzie mają tylko owoce. W trasę, do pracy – czemu nie ?

Kolejnym wartym uwagi produktem są batoniki na bazie daktyli. Daktyle same w sobie są słodkie, dlatego zbędny jest już dodatek cukru czy miodu do tego rodzaju produktów. Ponadto w zależności od profilu smakowego spotkać możemy dodatki wiórek kokosowych, kawy, kakao, jabłek, śliwek suszonych lub owoców egzotycznych. Wychodzę z założenia, że świetnie jest w aucie lub torebce przemycić taki produkt, aby w razie sytuacji podbramkowej zjeść taki rodzaj ekspresowej przekąski. Uwierzcie mi – ryzyko rzucenia się na zawartość lodówki po powrocie z pracy, po nieplanowanej przedłużonej przerwie pomiędzy posiłkami maleje, wręcz znika:)

5. GOTOWE POKROJONE WARZYWKA, OWOCE, SUSZONE OWOCE I WARZYWA

Podane jak na tacy – obrane i jeszcze pokrojone, a niekiedy nawet ususzone – mini przekąski w wydaniu warzywno-owocowym. Spokojnie można je włączyć do menu jako dzienną porcję warzyw lub owoców. Suszone owoce polecam również osobom, którym często brakuje czegoś do tzw. „chrupania”.

6. GOTOWE ZUPY KREM

zupa krem

Produkt, który już jakiś czas podbija serca osób pracujących i zabieganych. Czy słusznie ? Obecnie dostępne zupki charakteryzują się coraz lepszym składem. Ale uwaga – to, że jedna zupa z danej firmy ma idealny skład (zawiera warzywa, przyprawy, kasze, ziemniaki, bez dodatków chemicznych) wcale nie gwarantuje pozytywnej opinii dla pozostałych produktów tego typu. Bądźcie czujni! Gotowe zupy możemy wzbogacić o kasze (np. jaglaną z wczorajszego obiadu, czy kuskus) oraz nieco tłuszczu (pestki słonecznika, dyni, orzechy). Ciepły i sycący posiłek gotowy.

7. GOTOWE DO ZJEDZENIA SAŁATKI

Są sałatki i „sałatki”, przy których nie nadużywałabym tej nazwy. Odpowiedniejsze było by zakwalifikowanie tych drugich jako źródło składników, które powinniśmy mijać szerokim łukiem.

Okazuje się, że one wcale nie są takie złe same w sobie – często sosy dodawane w osobnych saszetkach są niezdrowe, a przecież nikt nie każe Wam go dodawać do tego dania. Możemy wybierać w sałatkach gotowych składających się z mixu sałat, warzyw typu papryka, cebula, pomidorki, rzodkiewka, ogórki, dodatków typu ser feta, mozzarella, kurczak. Obok mamy też atrakcyjne oferty sałatek na bazie kaszy gryczanej, bulgur z hummusem lub sypką cieciorką i suszonymi pomidorami czy oliwkami. Danie, które może stanowić dla nas posiłek w porze lunchu lub kolację. Możemy je sami dodatkowo wzbogacić o pieczywo razowe.

sałatka warzywna

8. MASŁA ORZECHOWE, MIGDAŁOWE, MUSY KOKOSOWE

W połączeniu z bułką grahamką lub żytnią – na podwieczorek ? Brzmi apetycznie. Drobna sugestia – gdy wybieracie masło orzechowe, sprawdzajcie zawsze skład! Prawidłowym wyborem będzie to, które zawiera 100% orzechów/migdałów/kokosu i jest bez dodatku cukru, co niestety nie jest standardem w większości tego typu produktów.

9. WARZYWA NA PATELNIE/ NA PARZE/ GOTOWE MIESZANKI DO ZUP, GOTOWE MIKSY KASZ Z DODATKAMI WARZYWNYMI

Ciekawa alternatywa, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy niestety wybór i jakość świeżych warzyw jest ograniczony. Posiłkowanie się takimi „ ułatwiaczami” jest dozwolone. Do takiego dania świetnie nadaje się dodatek, pewnie już Wam znanych, kasz z zawartymi w opakowaniu suszonymi buraczkami, pomidorami, kapustą czy grzybami. Smak i aromat gwarantowany.

Jeśli nie masz czasu na obiad wymagający większego nakładu czasu – przygotuj do tej propozycji jajko sadzone i pełnowartościowy posiłek gotowy.

10. CIASTECZKA ZBOŻOWE

O tym, że producenci żywności „trochę” nadużywają pojęć: fit, fitness itp. to już wiemy. Pytanie tylko, które ciasteczka wybierać abyśmy mieli namiastkę czegoś słodkiego w sytuacji, kiedy nic nie upiekliśmy. Na początku sprawdzamy ilość pełnoziarnistych zbóż. Często gotowe ciastka składają się głównie z mąki pszennej, a akurat jej powinno być najmniej lub wcale. Nie jest ona tak wartościowa jak mąki z pełnego ziarna. Ponadto unikamy produktów z dodatkiem oleju palmowego – można wybierać ciastka z dodatkiem masła (np. klarowane). Unikajcie tych z syropem fruktozowym, syropem fruktozowo-glukozowym, fruktozą, cukrem inwertowanym.

 

Zdrowa racjonalna dieta nie musi być trudna! Wiem, że na przygotowanie dań nie zawsze starcza nam czasu, dlatego mam nadzieję, że ta mała ściąga będzie pomocna!

Mogą Ci się spodobać

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się