Zdrowie z kuchni: 4 aromatyczne i lecznicze przyprawy

24 listopada 2020
Zdrowie z kuchni: 4 aromatyczne i lecznicze przyprawy

Nie wyobrażasz sobie zimy bez charakterystycznego smaku i aromatu cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków? Oprócz walorów smakowych i zapachowych oraz znanych wszystkim właściwości rozgrzewających przyprawy te wykazują także cenne właściwości lecznicze. Wszystko dzięki występującym w nich związkom bioaktywnym. Poznaj z nami ich ukryte moce!

Cynamon 

  • Wykazuje właściwości bakteriobójcze; pomaga przy problemach trawiennych oraz w trakcie przeziębień. Olejek cynamonowy to naturalny antyseptyk - działa odkażająco oraz przeciwbakteryjnie. Dzięki tym właściwościom znajduje zastosowanie w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych. 
  • Wspomaga przyswajanie składników odżywczych, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i żółci. 
  • Pozytywnie wpływa na układy krążenia i nerwowy, a według niektórych badań naukowych także na poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Imbir 

  • Moc podziemnych kłączy jest znana od lat. Imbir - dostępny także jako proszek, syrop czy olejek - wykorzystuje się w kulinariach oraz jako środek leczniczy. 
  • Wykazuje działanie terapeutyczne w przypadku chorób serca, miażdżycy, bóli miesiączkowych czy reumatycznych. 
  • Ta przyprawa leczy! Warto wykorzystać moc imbiru także przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, gdyż działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Kardamon 

  • Łagodny, korzenny smak sprawia, że świetnie podkreśla dania na słodko i na słono: dania mięsne i rybne oraz słodkie desery i sosy. 
  • Ta rozgrzewająca przyprawa może obniżać parametry stanu zapalnego. 
  • Olejki eteryczne z kardamonu wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe - zwalczają bakterie Campylobacter spp powodujące zapalenie żołądka i jelit. 
  • Kardamon przynosi ulgę w kłopotach żołądkowych i wzdęciach. 

Goździk 

  • Ta popularna, wonna przyprawa to tak naprawdę niewykształcony pąk kwiatowy wiecznie zielonego goździkowca wonnego, uprawianego w Indonezji, na Madagaskarze i Zanzibarze. 
  • Specyficzny paląco-piekący smak potrafi doskonale wydobyć walory smakowe wielu potraw. 
  • Jako naturalny medykament goździki można wykorzystywać do naparów w przeziębieniu i bólu gardła. Działają przeciwbólowo i rozgrzewająco. 
  • Sprawdzają się także w łagodzeniu nudności, biegunce i niestrawności. 
  • Zawarte w goździkach olejki eteryczne, a zwłaszcza tajemniczy eugenol, wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i przeciwutleniające.  

Aktywna Redakcja

Jako że nosi nas nieustannie, a głowę mamy pełną pomysłów nie wyobrażamy sobie, by od czasu do czasu do materiałów nie dodać czegoś od siebie. W roli głosu redakcyjnego będziemy zadawać pytania, robić wywiady z inspirującymi ludźmi, informować o ciekawych eventach i tworzyć treści przy współpracy ze specjalistami z danej dyscypliny. Mówiąc krótko: uwielbiamy inspirować, motywować, trenować, zatem możecie mieć pewność, że będzie się działo.

Mogą Ci się spodobać

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się