Zdrowie z kuchni: 4 aromatyczne i lecznicze przyprawy
Nie wyobrażasz sobie zimy bez charakterystycznego smaku i aromatu cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków? Oprócz walorów smakowych i zapachowych oraz znanych wszystkim właściwości rozgrzewających przyprawy te wykazują także cenne właściwości lecznicze. Wszystko dzięki występującym w nich związkom bioaktywnym. Poznaj z nami ich ukryte moce!
Cynamon
- Wykazuje właściwości bakteriobójcze; pomaga przy problemach trawiennych oraz w trakcie przeziębień. Olejek cynamonowy to naturalny antyseptyk - działa odkażająco oraz przeciwbakteryjnie. Dzięki tym właściwościom znajduje zastosowanie w chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych.
- Wspomaga przyswajanie składników odżywczych, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i żółci.
- Pozytywnie wpływa na układy krążenia i nerwowy, a według niektórych badań naukowych także na poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Imbir
- Moc podziemnych kłączy jest znana od lat. Imbir - dostępny także jako proszek, syrop czy olejek - wykorzystuje się w kulinariach oraz jako środek leczniczy.
- Wykazuje działanie terapeutyczne w przypadku chorób serca, miażdżycy, bóli miesiączkowych czy reumatycznych.
- Ta przyprawa leczy! Warto wykorzystać moc imbiru także przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, gdyż działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Kardamon
- Łagodny, korzenny smak sprawia, że świetnie podkreśla dania na słodko i na słono: dania mięsne i rybne oraz słodkie desery i sosy.
- Ta rozgrzewająca przyprawa może obniżać parametry stanu zapalnego.
- Olejki eteryczne z kardamonu wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe - zwalczają bakterie Campylobacter spp powodujące zapalenie żołądka i jelit.
- Kardamon przynosi ulgę w kłopotach żołądkowych i wzdęciach.
Goździk
- Ta popularna, wonna przyprawa to tak naprawdę niewykształcony pąk kwiatowy wiecznie zielonego goździkowca wonnego, uprawianego w Indonezji, na Madagaskarze i Zanzibarze.
- Specyficzny paląco-piekący smak potrafi doskonale wydobyć walory smakowe wielu potraw.
- Jako naturalny medykament goździki można wykorzystywać do naparów w przeziębieniu i bólu gardła. Działają przeciwbólowo i rozgrzewająco.
- Sprawdzają się także w łagodzeniu nudności, biegunce i niestrawności.
- Zawarte w goździkach olejki eteryczne, a zwłaszcza tajemniczy eugenol, wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i przeciwutleniające.
Aktywna Redakcja
Jako że nosi nas nieustannie, a głowę mamy pełną pomysłów nie wyobrażamy sobie, by od czasu do czasu do materiałów nie dodać czegoś od siebie. W roli głosu redakcyjnego będziemy zadawać pytania, robić wywiady z inspirującymi ludźmi, informować o ciekawych eventach i tworzyć treści przy współpracy ze specjalistami z danej dyscypliny. Mówiąc krótko: uwielbiamy inspirować, motywować, trenować, zatem możecie mieć pewność, że będzie się działo.